Nu laddar Yrkeslandslaget för Yrkes-EM i Budapest - Worldskills

Det är drygt 3 månader kvar till Yrkes-EM i Budapest, Ungern. Under tre dagar, 25-29 september kommer Europas skickligaste ungdomar tävla om vem som är bäst i sin yrkesgren. Sveriges Yrkeslandslag förbereder sig för fullt och jobbar just nu på att finputsa sina skills.

I Yrkes-EM får ungdomar upp till 25 år vara med och tävla och detta år kommer 550 tävlande vara med och tävla i 39 olika yrken. Tävlingarna pågår i tre dagar men Yrkes-EM pågår i totalt 5 dagar med invigning och prisutdelning. Förutom de tävlande så närvarar  nästan 500 experter som har till uppgift att stötta sina tävlande i förberedelserna samt döma under tävlingarna.

Yrkes-EMs viktigaste uppgift är att lyfta yrkesutbildning och yrkesskicklighet kopplat till alla de talangfulla och skickliga ungdomar som deltar. Yrkes-EM resulterar också i att både tävlande och experter får en kompetensutveckling i och med förberedelser och genomförandet av tävlingen. Det internationella samarbetet bidrar också i sin tur till att kontakter knyts som kan leda till samarbeten under ett helt yrkesliv.

I juni hade det svenska Yrkeslandslaget sin första lagträff där tävlande och experter gavs tillfälle att lära känna varandra och planera träning och tävling. Laget fick också mental träning samt medieträning där de gavs möjlighet att träna på att bli intervjuade och få feedback på sin insats.

Lagträffen gav också experterna möjlighet att förbereda sig genom att fördjupa sig i bedömningskriterier och regelverk. Nästa lagträff är i augusti då ytterligare förberedelser och teambuilding inför tävlingen kommer ligga i fokus.

Innan tävlingen sker i september så är det dock mycket arbete som kvarstår. Just nu förbereder sig tävlande och experter enskilt kopplat till de olika modulerna som ingår i tävlingen.
– Vi har ett helt nytt lag, utan tidigare tävlingserfarenhet så det är mycket förberedelser just nu. De tävlande är engagerade och det finns hopp om flera medaljer, säger Patrik Svensson tävlingsansvarig.

Den 30 september kommer det bli en mottagning av Yrkeslandslaget på Arlanda för anhöriga och andra som vill ta emot och fira våra hjältar i det svenska Yrkeslandslaget.

Senast ändrad: 15/01/20